.Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Αϊβαλής, δημοσιογράφος μέλος Δ.Σ. ΕΔΣΤΕ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: edstellados@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~
.......................ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ Ε.Δ.Σ.Τ.Ε. – ΝΙΚΗΣ 2, Τ.Κ. 105 63, ΑΘΗΝΑ – ΤΗΛ: 210-3231562........
«Χωρίς την ιερή φλόγα του ενθουσιασμού τίποτα το σπουδαία κι ευγενικό δεν μπορεί να γίνει στη ζωή. "Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε"

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
.....................................Δικτυακός τόπος του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
........................................................... - Η Ελλάδα ως Παγκόσμια Κληρονομιά Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της UNESCO

visitgreece.grhighlights

visitgreece.grhighlights
visitgreece.grhighlights

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Καλημέρα Ελλάδα..... ψηλά το κεφάλι και το ηθικό μας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Έρχεται ο διαστημικός τουρισμός


Το πρώτο ιδιωτικό διαστημοδρόμιο στον κόσμο θα λειτουργήσει το 2013


Το «όνειρο» του τουρισμού στο διάστημα είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ, καθώς σε λίγα χρόνια αναμένεται να λειτουργήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο ιδιωτικό διαστημοδρόμιο στον κόσμο.
Ο διάδρομος τροχοδρόμησής του «Spaceport America», όπως ονομάζεται, είναι ήδη έτοιμος και παρουσιάστηκε από τον κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, και τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο, Ρίτσαρντ Μπράνσον, επικεφαλής της Virgin Galactic.
Από εκεί θα απογειώνονται σε λίγα χρόνια τα τουριστικά διαστημόπλοια. «Αυτή είναι η αρχή μιας δεύτερης διαστημικής εποχής και είμαστε περήφανοι που προσφέρουμε στήριξη σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Από εδώ θα βλέπουμε να αναχωρούν ακόμα και καθημερινές πτήσεις στο Διάστημα», δήλωσε ο Μπράνσον, πρόεδρος του ομίλου Virgin.
H ολοκλήρωση του διαδρόμου, μήκους 3,2 χιλιομέτρων, γιορτάστηκε με υπερπτήση του SpaceShip Two, του σκάφους που θα μεταφέρει τουρίστες σε σύντομες αποδράσεις από τη γήινη ατμόσφαιρα.
Το εξαθέσιο σκάφος, σε μέγεθος ιδιωτικού τζετ, πέταξε πάνω από το διαστημοδρόμιο συνδεδεμένο στο κάτω μέρος του μητρικού του αεροσκάφους, WhiteKnight Twο.
Όταν οιπρώτες πτήσεις αρχίσουν -πιθανότατα το 2013-, το WhiteKnight Twο θα μεταφέρει το SpaceShip Two σε ύψος 15 χιλιομέτρων. Εκεί το διαστημόπλοιο θα αποδεσμεύεται και θα πυροδοτεί τον πυραυλοκινητήρα του για να ανέβει στο ύψος των 100 χιλιομέτρων, το επίσημο όριο του Διαστήματος.
Οι τουρίστες θα μπορούν εκεί να θαυμάσουν τη Γη από τα φινιστρίνια των καθισμάτων τους, ή να λύσουν τη ζώνη και να απολαύσουν για μερικά λεπτά την εμπειρία της μηδενικής βαρύτητας.
Το εισιτήριο ορίστηκε στα 200.000 δολάρια. Η Virgin Galactic έχει ήδη συγκεντρώσει προκαταβολές ύψους 50 εκατ. δολαρίων από 300 άτομα που έχουν ήδη κλείσει θέση. Οι 30 από αυτούς παρακολούθησαν την εκδήλωση στο Spaceport America.
«Φυσικά και θα ήθελα να είμαι ένας από τους επιβάτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μπαζ Όλντριν, ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.
To Spaceport America, κοντά στην έδρα της Virgin Galactic, θα είναι πιθανότατα το πρώτο ιδιωτικό διαστημικό κέντρο - όχι όμως το μόνο. Σχέδια για την κατασκευή ενός ανάλογου διαστημοδρόμιου έχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στη Ρωσία μέσω Διαστήματος
Το Spaceship Two σχεδιάστηκε για τις λεγόμενες υποτροχιακές πτήσεις, κατά τις οποίες το σκάφος βγαίνει εκτός ατμόσφαιρας, δεν έχει όμως αρκετό ύψος και ταχύτητα για να μπει σε τροχιά.
«Με τον καιρό θα προχωρήσουμε σε τροχιακές πτήσεις. Και μια μέρα [...] θα θέλαμε να κατασκευάσουμε ένα ξενοδοχείο σε τροχιά», είπε ο Μπράνσον.
Επιπλέον, η Virgin «εξετάζει τη δυνατότητα διηπειρωτικών ταξιδιών σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι σήμερα».
Όπως τόνισε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον, «σε περίπου δέκα χρόνια θα μπορούμε πιθανότατα να πραγματοποιούμε διηπειρωτικές πτήσεις σε απίστευτα σύντομο χρόνο, όπως το να φτάνουμε στη Ρωσία σε λιγότερο από δύο ώρες».
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον αποκάλυψε ότι η Virgin Galactic εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της NASA για την κατασκευή ιδιωτικών διαστημικών σκαφών που θα μεταφέρουν στο μέλλον τους Αμερικανούς αστροναύτες.
Η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Διάστημα είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής που παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη NASA του μέλλοντος.
Το ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη νέων σκαφών χρηματοδοτεί μέχρι στιγμής τις εταιρείες Sierra Nevada, Boeing, United Launch Alliance, Blue Origin και Paragon Space Development.

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Η Ελλάδα υπήρξε από τους πρώτους δέκτες του Χριστιανισμού και τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς, αποτελώντας αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Οι παλαιοχριστιανικές, Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με την εντυπωσιακή αγιογράφηση, τα ψηφιδωτά, τις σπάνιες εικόνες και τα ιερατικά κειμήλια μαρτυρούν την άμεση διάδοση του χριστιανισμού.

Ενώ αξιόλογα είναι επίσης και τα μοναστήρια της Ελλάδας που έπαιξαν σημαντικό ρόλο τόσο στη διάδοση του χριστιανισμού όσο και στη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, με παράδειγμα την περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου άνθρωποι της εκκλησίας δημιούργησαν κρυφά σχολειά όπου άνθιζε η ελληνική γλώσσα και η ελπίδα για τη λευτεριά, υποστήριζαν τους φτωχούς ραγιάδες που ζητούσαν καταφύγιο στα μοναστήρια, δίνοντας τους γη να καλλιεργούν για να ζήσουν και να έχουν οικονομικούς πόρους από τα προϊόντα της.

Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα Μετέωρα έχουν ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σε όλη την Ελλάδα ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει βυζαντινές βασιλικές και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες οι οποίες είναι χτισμένες σε ερείπια αρχαίων ναών, συνυπάρχοντας με το πολιτισμικό και θρησκευτικό ψηφιδωτό αρχαίων δογμάτων και πολιτισμών.

Επίσης σημαντική είναι η παρουσία εκκλησιαστικών μουσείων σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τον ισχυρό δεσμό της τέχνης με τη θρησκευτική λατρεία και το σημαντικό ρόλο της εκκλησίας στην ελληνική ιστορία.

Ο θρησκευτικός τουρισμός χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  1. Προσκυνητές τουρίστες, στους οποίους επικρατεί το θρησκευτικό κίνητρο. Οι τουρίστες αυτοί επισκέπτονται μία περιοχή αποκλειστικά για την επίσκεψη στο θρησκευτικό χώρο.
  2. Τουρισμός θρησκευτικής κληρονομιάς, του οποίου οι τουρίστες ταξιδεύουν ομαδικά και συνδυάζουν το ταξίδι τους και με άλλες τουριστικές δραστηριότητες.


ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ - ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Οι εκκλησίες, χώροι προορισμένοι να καλύψουν τις ανάγκες της χριστιανικής λατρείας, αποτελούν χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού τοπίου. Από τα λιτά ξωκλήσια έως τους επιβλητικούς εγγεγραμμένους σταυροειδείς ναούς, οι εκκλησίες ακολουθούν συγκεκριμένους αρχιτεκτονικούς τύπους που καθιερώθηκαν σταδιακά, από τους πρώτους αιώνες διάδοσης του χριστιανισμού. Η διακόσμηση τους, ζωγραφική, ψηφιδωτή ή άλλη, αντανακλά πάντα το ορθόδοξο δόγμα ακολουθώντας συγκεκριμένα τεχνοτροπικά ρεύματα και καθιερωμένα εικονογραφικά προγράμματα.

Σημαντικοί αρχιτέκτονες, κτίστες ή ζωγράφοι έχουν συμβάλλει ανά τους αιώνες στην κατασκευή και διακόσμηση των ελληνικών εκκλησιών, πολλές από τις οποίες αποτελούν πλέον διατηρητέα μνημεία. Όπως οι εκκλησίες, έτσι και τα μοναστήρια είναι στενά συνδεδεμένα με την ιστορία και την παράδοση της Ελλάδας. Ως μοναστήρι χαρακτηρίζεται το σύνολο των οικημάτων μέσα στα οποία διαβιούν μοναχοί ή γενικότερα τα μέλη μιας θρησκευτικής κοινότητας.

Οι μονές απαρτίζονται συνήθως από ένα κεντρικό ναό (το λεγόμενο Καθολικό), παρεκκλήσια, τα κελλιά των μοναχών, ξενώνες, την τράπεζα (τραπεζαρία), το μαγειρείο, τη βιβλιοθήκη κ.ά.Τα ίδια τα μοναστήρια αποτελούν πολιτιστικά μνημεία μοναδικά, όχι μόνο για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.Το δεύτερο μεγαλύτερο και σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα του ελληνικού χώρου είναι τα Μετέωρα.

Οι ευσεβείς περιηγητές, οι φιλέρευνοι τουρίστες αλλά και οι θαυμαστές της βυζαντινής τέχνης θα βρουν, μέσα από πολιτιστικά οδοιπορικά στον ελληνικό χώρο, τους δρόμους της επαφής με την πνευματικότητα της ορθοδοξίας. Σε πολλές περιοχές θα συναντήσει κανείς κτίσματα και μνημεία λατρείας διαφορετικών δογμάτων και θρησκειών να συνυπάρχουν σε ένα διαρκή διάλογο, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα του ελληνικού χώρου. Δύσκολα θα βρούμε άλλη ανθρώπινη συνήθεια τόσο διαδεδομένη στο χώρο και τόσο ανθεκτική στο χρόνο όσο το ταξίδι σε τόπους ιερούς με στόχο το προσκύνημα.

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παραμένει σταθερή η πεποίθηση ότι η δέηση ή η τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι αποτελεσματικότερη σε κάποιους συγκεκριμένους τόπους. Στους τόπους όπου γεννήθηκαν, πέθαναν, θαυματούργησαν, μαρτύρησαν ή απλώς εμφανίστηκαν άγιοι, στα σημεία όπου υπήρχαν αγάλματα, ναοί, εκκλησίες, λείψανα αγίων ή θαυματουργές εικόνες, στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας κάθε θρησκείας. Διαπερνώντας εποχές και πολιτισμούς, η κοινή πίστη στη σημασία του προσκυνήματος συνδέει μεταξύ τους και τις πιο διαφορετικές θρησκείες. Κι αν σήμερα έχουν εκλείψει πια τα κίνητρα που κατά την αρχαιότητα οδηγούσαν τα βήματα των προσκυνητών στους ναούς, ο πυρήνας του «θρησκευτικού τουρισμού» παραμένει ο ίδιος.

Η μετακίνηση για λόγους θρησκευτικούς συνεχίζει να υπόσχεται στον ταξιδιώτη κάτι πολυτιμότερο από τη γνωριμία ενός ξένου τόπου, έναν ελκυστικό συνδυασμό του τερπνού μετάτου ωφελίμου. Εξάλλου, κατά πολλούς, η γέννηση του σύγχρονου τουρισμού οφείλει πολλά στην παράδοση του λατρευτικού ταξιδιού. Τέσσερις αιώνες αργότερα, η εκμηδένιση των αποστάσεων έχει μετατρέψει το επικίνδυνο ταξίδι σε ανώδυνη μετακίνηση.

Στη χώρα μας, όπως σ όλο τον κόσμο, ο προσκυνητής αποτελεί έναν ειδικό στόχο της τουριστικής βιομηχανίας.

Με κέντρο τις Μητροπόλεις, τις μεγάλες ενορίες της πρωτεύουσας αλλά και διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις, διοργανώνονται επισκέψεις σε θρησκευτικούς τόπους, είτε με αφορμή κάποια θρησκευτική εορτή, εκδήλωση ή τελετή, είτε όχι. Μόνο στοεσωτερικό της χώρας διακινούνται, προς τα πάσης φύσεως Μοναστήρια, περισσότερα από300.000 άτομα, κάθε χρόνο.

Το ’Αγιον Όρος έχει τους πιο πλούσιους «Κειμηλιακούς Θησαυρούς». Είναι η πιο πλούσια σε ποιότητα και ποσότητα ελληνική περιοχή με έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης. Μνημειακή ζωγραφική, φορητές εικόνες, εικονογραφημένα και μη χειρόγραφα, έργα μικροτεχνίας κεντήματα, ξυλόγλυπτα, κεραμικά, αλλά και σκεύη λειτουργικά εκκλησιαστικά, εργαλεία εργαστηρίων, εξοπλισμός και έπιπλα χώρων, είναι λίγες από τις υλικές μαρτυρίες της πολιτιστικής αυτής κληρονομιάς. Η πολιτιστική κληρονομιά του Αγίου Όρους δεν περιορίζεται μόνο στα θαυμάσια αρχιτεκτονήματα και τα μοναδικά κειμήλια των Ναών, Ιερών Μονών, Σκητών και Κελλιών, αλλά εκτείνεται και στο απαράμιλλο και επίσης μοναδικό φυσικό περιβάλλον, το τοπίο που τα περιβάλλει. και είναι μερικά από τα αναρίθμητα μέρη, τα οποία μπορεί να επισκεφτεί ο «θρησκευτικός τουρίστας».

Μονή Αγίου Ορους.

agion_oros_1

Εκατοντάδες προσκηνύματα είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.Ο επισκέπτης έχει τη ευκαιρία να περιηγηθεί σε αυτους τους ΄΄θησαυρους΄΄εκ των οποιων οι περισσότεροι βρίσκονται μακριά απο τις μεγαλουπόλεις.Prodromou1

Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου Γορτυνία

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ

Στο πλαίσιο της πολιτικής των τομών και των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ένας από τους κυρίαρχους στόχους είναι ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με την ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και ο θρησκευτικός τουρισμός. ΟΙ δράσεις που δρομολογεί το Υπουργείο για την προσέλκυση προσκυνητών είναι οι ακόλουθες:

  • Σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος αναπτύσσονται οι προσκυνηματικές περιηγήσεις, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στη Βόρειο Ελλάδα, με κεντρικούς άξονες ενδιαφέροντος τα Μοναστήρια.
  • Επίσης, εκπονείται ο επίσημος προσκυνηματικός χάρτης της Ελλάδος, με τη σημείωση όλων των ιστοριών Ναών, Μοναστηριών και προσκυνημάτων ανά Μητρόπολη.
  • Χρηματοδοτείται η αποκατάσταση πέντε Μοναστηριών στο πλαίσιο της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.
  • Σε αυτή την κατεύθυνση υποστηρίζουμε την Διακρατική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα το τουριστικό πρόγραμμα ΕΠΙΦΑΝΙΑ, το οποίο αξιολογείται αυτές τις ημέρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει ως στόχο την συγκρότηση σχεδίου για τη δημιουργία Μεσογειακού Δικτύου Προσκυνηματικού Τουρισμού.
  • Προωθείται η προβολή του θρησκευτικού τουρισμού και του έργου «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου»,η ανάδειξη, δηλ και η προβολή όλων των τόπων από τους οποίους πέρασε και δίδαξε ο Απόστολος των εθνών στην Ελλάδα."Στόχος του όλου προγράμματος είναι η ποιοτική αναβάθμιση των καθιερωμένων σταθμών της πορείας του Αποστόλου Παύλου με ήπιες παρεμβάσεις εξωραϊστικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην ομαλή και άνετη διακίνηση των τουριστών αλλά και στην ανάδειξη χώρων, που είναι συνδεδεμένοι θρησκευτικά και ιστορικά με τον Απόστολο Παύλο.

    * Nα σημειώσουμε ότι και η Αρκαδία έχει χαρακτηριστεί Μικρό Άγιο Όρος λόγω των πολλών Ιερών Μονών που υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια και λειτουργούν σε όλο τον Νομό. Αλλά για αυτές τις ιστορικές Μονές της Αρκαδίας θα αναφερθούμε λίαν συντόμως, όπως βέβαια και στην Αγία Θεοδώρα στην Βάστα με τα δεκαεπτά δέντρα που βρίσκονται στην στέγη της.
    Πάνος Σ. Αϊβαλής


Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010


Στη διάσκεψη για τον Τουρισμό η Ελλάδα δεν ήταν ούτε τουρίστρια

Ο τουρισμός στη χώρα μας πηγαίνει κάθε χρόνο και χειρότερα, αποτέλεσμα λανθασμένων πολιτικών, έλλειψης πρωτοβουλιών, αύξησης του ανταγωνισμού, παραμονής σε λήθαργο, οικονομικής συγκυρίας και άλλων λόγων, που αντιμετωπίζονται κάθε φορά με αισιόδοξες δηλώσεις-φούσκες από την πλευρά των πολιτικών αρμοδίων και δακρύβρεκτους απολογισμούς από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται ο κατήφορος της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, ενώ στις άλλες ανταγωνιστικές χώρες καταρτίζονται σχέδια, συνάπτονται συμφωνίες, προσαρμόζονται στις καταστάσεις, τέλος πάντων προβληματίζονται και κινούνται...

Στις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διάσκεψη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Τουρισμού. Στη διάσκεψη αυτή ήταν παρόντες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ιταλός, Αντόνιο Ταγιάνι, αρμόδιος για τη βιομηχανία και επιχειρηματικότητα, η Κύπρια Επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου (εκπαίδευση,πολιτισμός), υπουργοί Τουρισμού κρατών-μελών, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της βελγικής προεδρίας κ.ά. Αντικείμενο αυτής της διάσκεψης ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας με στόχο την προώθηση του Τουρισμού στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τον πολιτιστικό τομέα. Μην ξεχνάμε ότι στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου 2009, υπάρχει αναφορά για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα του τουρισμού στα κράτη-μέλη.

Στην εκδήλωση αυτή, λοιπόν, η Ελλάδα δεν είχε καμία πολιτική παρουσία, εκτός από ευρωβουλευτές. Από το τρίο της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν ήρθε κανένας και ιδίως ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος. Βέβαια, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί έχει τόσο σημασία η απουσία μέλους της κυβέρνησης από μία διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στην οποία κυριαρχούν συνήθως τα ευχολόγια . Η απάντηση είναι ότι στην Ε.Ε. συμβαίνει επίσης να κρύβονται πράξεις πίσω από τα λόγια. Οπως έγινε στο περιθώριο αυτής της διάσκεψης. Καλύτερα, λοιπόν, να είσαι παρών παρά απών...

Τι έγινε στο περιθώριο των εργασιών; Ο Α. Ταγιάνι είχε προετοιμάσει το έδαφος για την υπογραφή από υπουργούς Τουρισμού ορισμένων χωρών δύο πρωτοκόλλων συμφωνίας για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο τις αγορές της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Κίνας. Οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, στις οποίες «κόλλησε» στη συνέχεια και η Πορτογαλία. Δηλαδή, όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, εκτός της Ελλάδας... Μάλιστα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία συμφώνησαν επί ενός λογότυπου για την κοινή εμπορία της τουριστικής προσφοράς τους στις αγορές.

Οταν ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες μεταξύ της πληθωρικής Ιταλίδας υπουργού Μισέλα Μπραμπίλα, του Γάλλου Ερβέ Νοβέλι και του Ισπανού Γιόαν Μεσκίντα, με τον Α. Ταγιάνι να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή, έγινε ερώτηση στην έδρα της Επιτροπής γιατί έμεινε εκτός της «παρέας» του Νότου μία χώρα σαν την Ελλάδα... Η απάντηση ήταν μισόλογα. Ηταν φανερό ότι δεν υπήρχε διάθεση για εξηγήσεις. Η ουσία είναι ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στις συμφωνίες των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την τουριστική προώθησή τους σε σημαντικές αγορές, σε μία τόσο δύσκολη περίοδο για τον τουρισμό της χώρας. Παραμένουμε στο λήθαργο και στην ομφαλοσκόπηση...